Které barvy v zemi zdejší jsou ze všech nejlepšejší?

 Army Painter, Citadel, Vallejo a AK Interactive. Která značka je nejlepší? Záleží, jak na co. Používám všechny zmíněné.


Asi jako většina lidí s omezeným rozpočtem u nás jsem si jako první koupila základní set barev od Army Painteru. Jeho výhoda tkvěla v poměru cena/výkon, ve své době něco kolem 500, doporučení kamaráda a faktu, že v krabičce byl kromě barev i štětec. Zpětně musím říct, že kdybych tehdy volila druhou možnost, a to sice barvy od Valleja, ušetřila bych si spoustu nervů. 

Army Painter

Barvy řady Warpaints od AP mají často tu nepříjemnou vlastnost, že se v nich odděluje pigment od média. Z lahvičky teče hlavně to médium (taková bílá tekutina), barva potom špatně kryje ačkoli nanesete třeba 10 vrstev. Vehementní protřepání někdy pomůže, ale třeba Leather Brown se mi nepodařilo roztřepat snad nikdy. Koupila jsem si balení kuliček, které by při protřepání měly pomoct - ne že by to nějak extra pomohlo. Další nepříjemnou vlastností barev od AP je fakt, že se některé po nabarvení lesknou

Nechci a nemůžu nicméně házet všechny Warpainty do jednoho pytle, třeba bílá mi přijde fajn, obzvlášť na drybrush, moc se líbí Commandos Green na mých orcích do KillTeamu, Dragon Red je moje oblíbená červená barva, Fog Grey mě mile překvapila na kabátech mých Kriegerů, Skeleton Bone mi prokázal službu u malování Vertiga a tak bych mohla pokračovat dál. Ale přiznávám, že z téhle řady beru primárně jen osvědčené věci, případně věci na drybrush. A nové Warpainty už asi rok nekupuju, jen dojíždím zásoby.

Naopak pochválit musím metalické barvy od AP, používám je od začátku a nemůžu si je vynachválit. Některé z barev sice dost vytékají a třeba měděná se musí opravdu dost protřepat, ale v zásadě jsem s nimi spokojená a neodkládám je ani teď, když jsem si pořídila sadu metalických barev od AK.

Dřív jsem od AP hodně používala washe. Nebo bych spíš měla napsat "dřív jsem hodně používala washe". Postupem času jsem ale zjistila, že washem člověk může spoustu věcí zkazit, a tak k němu sahám jen občas. Navíc jsem se naučila takový washový tríček, ale o tom až někdy.;) Dokonce jsem si nakoupila i červený, modrý a zelený wash a washovala jsem jimi vždycky plochy dané barvy. Co vám budu povídat, nebylo to ono, protože ta plocha se zase po přetření začala lesknout. Teď občas použiju Strong Tone, ale i s ním jsem si užila svoje, protože mi jednu dobu strašně cuckoval a nevím, proč to dělal.

Před dvěma lety jsem si pak s velkou slávou kopila i armypainterácké Speedpainty. Je to první generace, takže se tu a tam reaktivuje, ale některé z nich (třeba hnědou) mám moc ráda a v poslední době jsem jim celkem i přišla na chuť, hlavně když potřebuju rychle namalovat víc figurek a nechce se mi u toho strávit moc času.

+ Lahvička s kapátkem.
+ V setech bývají brožurky s návody a tipy.
+ Řada metalických barev a Speedpainty

- Špatně kryje.
- Lesknou se.
- Oddělený pigment od média.

Vallejo

Od Valleha mám vlastně jen pár kusů barev, protože jsem ze začátku jela v AP a Vallejem doplňovala to, co původní značka nezvládala. Třeba hnědou. Beasty Brown je naprosto boží a po řadě pokusů s Leather Brown byla práce s ní jako balzám na duši. Mám barvy jak z kolekce Game Color (určené spíš na deskovky, počítá se, že se s figurkami bude manipulovat), tak u z kolekce Model Color (určené na modely), plus nějaké inky a primer do airbrushe. Od roku 2022 existuje také řada Xpress Color, což jsou barvy na bázi speedpaintů a contrastek.


U Game Color se mi zdá, že jsou některé barvy až moc husté a velký problém mám s Charmed Brown, kterou se mi snad nikdy nepodařilo roztřepat (ty hnědé barvy jsou asi moje nemesis). Ale celkově vzato musím říct, že se s Vallejem pracuje pěkně a barvy dobře kryjí. A protože je to zajetá firma, co dělá věci přímo pro modeláře, tak má na výběr s asi milionu různých odstínů. Když nad tím tak přemýšlím, tak tu modelářskou řadu mám o něco raději a používám ji častěji.


Líbí se mi taky množství nejrůznějších setů, které si můžete vybrat.



P. S.: Můj super tajný tip je German Grey (v německy mluvících zemích seženete pod názvem Anthrazitgrau :D), kterou používám na tmavé zbroje.
+ Množství odstínů.
+ Lahvička s kapátkem.
+ Cena a velikost lahviček.
+ Dobře kryjí.


Citadel

Nejznámější značka. Má speciální řady barev a řada lidí se v tom pojmenování trochu ztrácí - base je na základní nátěr, layer na stínování, drybrush na drybrush a tak dále. U barev Citadel mi vadí 2 věci. Balení a cena. Citadelky totiž stojí suverénně nejvíc z tohohle výběru a nabízí suverénně nejmenší balení. Jejich lahvičky navíc mají jen samé zápory. Nemají kapátko. Špatně se zavírají. Vysychají, i když je dobře zavřete. Když je převrátíte a že se to opravdu stane, tak si vylijete půlku obsahu. Ufff. 


Ze základních barev mám odstínů, které jsem zrovna potřebovala a nepozdály se mi jiné alternativy. Memphis Red je super, dost často používám i Corax White, ale nedávno jsem s hrůzou zjistila, že mi asi za 3/4 roku jen tak v lahvičce vyschl. U barvy 12 ml za 90 korun celkem nic moc. 

Na podstavce hodně používám technické barvy, které se prodávají ve velkých lahvičkách a stojí jednou tolik, co normální. Mám třeba sníh, bahno, další bahno... poslouží dobře, ale vzhledem k ceně se začínám poohlížet i po nějakých alternativách (kromě toho se chci podstavcům věnovat více péče). Hodně parády udělá Typhon Corosion, ale nesmí se to s ním přehánět. Dopustit pak nedám na Nuln Oil a Agrax Earthshade, bohužel se se nedávno začala dělat nová receptura a zmenšili lahvičky.:/ Ale jako shady poslední cca rok používám prakticky jen tyhle dva.



Citadel mají také řadu Contrast, cvičně jsem s ní barvila nějaké figurky Spirů do Conquestu. Fungují na jiném principu než Speedpainty od AP (mám tušení, že je to na principu nějaké chemické reakce oproti pigmentu u toho AP, ale ruku do ohně za to nedám), za mě v pohodě. Při malování terénu Vertigus mi přišla super kombinace Black Templar a na to drybrushem kovová barva.

+ Dobře kryjí.
+ Množství odstínů.
+ Technické barvy a washe.


- Vysoká cena  a malé balení.
- Nepraktické lahvičky.
- Opravdu NEPRAKTICKÉ lahvičky.

AK Interactive

O AKčkách jsem četla na malířských skupinách a dost lidí si je pochvalovalo, tak jsem se rozhodla koupit si základní set 3rd Generation. Trefa do černého. Barvy jsou trochu tekutější - ale díky tomu je používám i do airbrushe -, ale pracuje se mi s nimi dobře a kryjí taky výborně. K dostání je spousta moc pěkných odstínů a hlavně cena 69 korun za 17ml lahvičku je parádní. Snad jen na drybrush raději používám ten AP.


Zatímco AP mi kolikrát nechtěly krýt ani na bílém základu, s AK nemám problém na černém + bílý drybrush. Viz třeba článek o Senjutsu, kde najdete i fotky průběžného stavu. Tenhle typ barev jsem zkoušela dát i do airbrushe a myslím, že v tom budu nadále pokračovat (a co si budeme, ušetřím tím za nákup klasického airbrush setu barev).


Z kovových barev jsem si oblíbila Old Gold, ostatní odstíny jsem zatím neměla moc prostor otestovat, ale jakmile se k tomu dostanu, tak to sem doplním.



+ Množství odstínů.
+ Lahvička s kapátkem.
+ Cena a velikost lahviček.
+ Dobře kryjí.

Takže jaký je vlastně závěr? 
Osobně považuju za nejlepší AK 3rd Generation - výborný poměr cena/výkon, dobře se s nimi pracuje, skvěle kryjí, k dispozici je velké množství odstínů a, což je samozřejmě mega subjektivní, a spousta z nich jsou fakt boží. Když nicméně sáhnete po Valleju, taky neděláte chybu, vlastně bych řekla, že výběr mezi těmito dvěma může být dost o zvyku a spíš o osobních než o objektivních preferencích. 

U Citadel vidím jako největší problém jejich cenu a nepraktičnost balení. Ohledně vlastností barev a jejich výběru výhrady nemám. Army Painter na základě svých zkušeností nedoporučuju, resp. ne řadu Warpaints. Speedpainty jsou naopak v pohodě. Ráda bych tady ale poznamenala, že na jaro 2024 se chystá nová řada Warpaints a podle ohlasů na internetu to vypadá, že se podařilo vychytat neduhy (ale jasně, známe influencery...). Zároveň bych ráda zmínila, že ačkoli jsem tady barvy AP spíš kritizovala, tak jako firmu ji mám ráda - právě proto, že se snaží reagovat na výtky a pracuje na jejich nápravě. Třeba všechny jejich barvy se už teď dodávají přímo s kuličkami pro lepší roztřepání uvnitř lahvičky. O něčem takovém si třeba u GW můžeme nechat jen zdát...


Ještě mě tak napadá, že dalším důležitým kritériem by mohla být dostupnost daných značek. Citadel a AP mají snad všechny obchody s deskovými hrami, AK a Vallejo spíš ty specializované na modelaření, ale tak najdou se i výjimky. Třeba Vallejo často přihazuju k nákupu na Imagu, AK pak beru výhradně na Colours of Warriors, které považuju za nej obchod pro barvení figurek, nicméně o tom zase někdy příště.:) 

SHARE ON:

Barvím figurky, fotím je a píšu o tom.

    Blogger Comment

0 komentářů:

Okomentovat