A mám si koupit ten speedpaint?

Tu a tam se stane, že si ke mně někdo přijde o radu, jak začít s malováním. Článek o výběru barev tady už máme, a se teď rozepíšu o tématu, které na něj přímo navazuje - mám sáhnout po speedpaintech, nebo jít cestou klasických barev?

Tak jako na většinu důležitých otázek, ani odpověď na tuhle není jednoznačná. Záleží... na spoustě věcí. V prvé řadě bych si ráda ujasnila terminologii - "speedpainty" rozumím kontrastní barvy, které Citadel vyrábí pod označením řady Contrast, Army Painter jako Speedpaint a Vallejo jako Xpress Colour. Ve zbytku článku budu však používat výraz speedpaint, protože panuje všeobecný konsenzus, že nejlepší jsou právě výrobky od Army Painteru.

Pokud byste n nějaké malovací skupině vznesli dotaz na to, jak začít s barvením figurek, většina lidí vám doporučí právě speedpainty. Já si ale nemyslím, že by to pro nováčky byla tak jednoznačná volba. Proč?

  • Speedpaint vyžaduje zručnost.

Jasně, zručnost vyžaduje i klasické malování, ale tím, že speedpainty jsou hodně hodně hodně zředěná barva, se vám často stane, že zateče tam, kam nemá. Že bude dělat šmouhy. A už vůbec vám neodpustí chybu. Zatímco při přečmrknutí u normálních barev chybu jednoduše zamalujete, tady to tak jednoduché není. Buď budete mít po ruce připravený mokrý štětec/kousek kapesníku, abyste barvu ještě začerstva odstranili, nebo ji můžete zkusit přemalovat jinou, to však vzhledem k nízkému krytí speedpaintů půjde dost těžko.

  • Speedpaint se nehodí na všechny typy figurek.

Tohle pravidlo platí jak na materiál figurek, tak na typ hry, ze které pochází. Nedávno jsem speedpainty malovala figurky do Arkham Horror LCG vytištěné na 3D tiskárně. Vzhledem k tomu, že používám techniku slapchop (viz níže), se mi při drybrushování stalo, že vylezly čáry mezi jednotlivými vrstvami. Jsou vidět jen když se díváte zblízka, ale jsou tam. Proto je třeba 3D modely nejprve nějakým způsobem zabrousit, nebo na ně nepoužívat tuto techniku (pokud by vám ty čáry nevadily, tak je to samozřejmě všechno v pořádku a předcozí větu ignorujte). Speedpainty nejlépe vyniknou na figurkách se spoustou prohlubní a škvír, naopak na plochách vám budou dělat dost nehezké šmouhy, protože bych je třeba na My Little Scythe nepoužila, na druhou stranu do Zaklínače nebo jiného fantasy ideálka.



  • Speedpaint vyžaduje přípravu. Obvykle.

Jako tradiční podklad se pro speedpainty používá bílý, případně kostěný primer. V posledním cca roce je však stále populárnější metoda slapchop, která spočívá v tom, že figurku stříknete černým primerem a na ni uděláte hodně hustý bílý drybrush. Tím docílíte stínování, díky kterému bude výsledná figurka mnohem plastičtější. Jenže je tady jako obvykle několik háčků. Za prvé je to sám o sobě krok navíc. A čas navíc - vlastně si myslím, že právě drybrush je to, co mi na figurkách malovaných speedpaintem zabere nejvíce času. Potřebujete kvalitní štětce a počítejte s tím, že se vám drybrushem postupně dost zničí. Drybrush vyžaduje cvik, abyste barvy na štětci neměli příliš a aby po sobě zanechávala opravdu stopové množství. Vždycky říkám, že nejlepší je, když vidíte, jak se ze štětce při drybrushování práší - a ano, je z toho pak trochu nepořádek. S tím se pojí i fakt, že na drybrush potřebujete kopec trpělivosti. Pěkně tuto techniku mimochodem na svém blogu vysvětlují Colours of Warriors.

  • Speedpainty moc nekryjí.

To je dáno faktem, že se jedná o v podstatě o hodně zředěný pigment. Výsledné figurky proto budou hodně světlé. Na druhou stranu ale díky tomu vynikne bílý drybrush na černém pozadí, takže záleží, co od výsledku čekáte. A může to být problém třeba v momentě, kdy na speedpaint budete chtít udělat nějaký detail kovem a nechtěně přetáhnete. U klasických barev byste jen zpátky přetřeli původní barvu, tady ale kov pořád půjde vidět. Zároveň vám speedpainty nebudou moc držet na tmavém podkladu, proto je důležitý kvalitní brybrush viz výše.


  • Menší paleta barev.

Přece jenom mají speedpainty pořád poněkud omezený sortiment barev - ano, s příchodem verze 2.0 se objevily nové odstíny, ale prakticky nekonečným možnostem klasických barev se to nevyrovná. Míchat tyhle barvy moc nejdou, osvědčilo se mi pouze jejich řešení pomocí média. S tím souvisí i to, že metalické speedpainty jsou... no, takové divné. Ne úplně metalické. Toho kovového efektu s nimi zkrátka nedocílíte.




To bychom měli vykřičníky, ale abych byla fér a také proto, že ke speedpaintům v poslední době také sahám celkem často (moc figurek, málo času, no), tak bych ráda zmínila i klady.

  • Šetří čas.

Ne vždycky je nálada a hlavně čas na to, aby si člověk figurku namalovat klasickým způsobem. A tady přichází ke slovu speedpaint. Nejnáročnější na celém barvení je - alespoň pro mě - drybrushování, protože potřebuje opravdu trpělivost a čas. Potom už jsou to ale spíš takové omalovánky. Stačí pár tahů štětce a figurka je na světě. Jasně, s výsledkem si ještě můžete pohrát třeba highlightem nebo dalším drybrushem, ale i jen tak základně namalovaný speedpaint udělá dost parády. Pokud si figurky nevystavujete a chcete si je namalovat "jen" proto, aby na stole dobře vypadaly, tak tohle funguje skvěle. 

  • Stínování bez práce.

Už jsem o tom psala výše, ale zmíním to i v kladech - speedpainty za vás bez práce zvládnou stínování. Zatímco u klasickcýh barev byste museli stínování udělat ručně, ředit barvy a míchat si světlejší a tmavší odstíny dané základní barvy, tady jen figurku natřete a máte hotovo. Barva zateče do prohlubní a spát a je vystínováno. Hotovo. Tečka.




Jak jsem už zmiňovala v úvodu, tak otázka, jestli si pro začátek koupit speedpainty není tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ideálně byste si měli obě možnosti vyzkoušet někde na workshopu, ale chápu, že hlavně na menších (ale i středních) městech je to problém. Další možností je projít si videa, kde všechno názorně uvidíte a podle toho se můžete rozhodnout. 

Já ještě dodávám poslední neméně důležitý aspekt - podle mě totiž záleží i na tom, jestli máte nějakou hru (typicky Zaklínač nebo teď třeba Příval temnoty) a chcete si nabarvit jen tu, prostě aby to pěkně vypadalo na stole. A potom už nemáte moc ambice barvit si něco dalšího. V tomto případě pro vás speedpaint může být dobrá cesta, jenom si dejte pozor na aspekty, které zmiňuju na začátku článku a určitě si nejprve dejte pár cvičných modelů (to ale platí i u klasických barev). Pokud byste to s malováním mysleli vážně, tak bych uvažovala klasických barvách, protože si s tím můžete víc vyhrát, vyzkoušet spoustu technik a z pěkně namalované figurky budete mít o fous lepší pocit.:)

SHARE ON:

Barvím figurky, fotím je a píšu o tom.

    Blogger Comment

0 komentářů:

Okomentovat